LOADING

Type to search

Projekti

Procena akcije – Zaštita i jačanje branitelja i braniteljki ljudskih prava u Hrvatskoj, Gruziji i Srbiji

Share

Naziv projekta: Procena akcije – Zaštita i jačanje branitelja i braniteljki ljudskih prava u Hrvatskoj, Gruziji i Srbiji
Trajanje projekta: Decembar 2019 – Oktobar 2020. godine
Donator: Fondacija Kuća ljudskih prava
Partneri: Kuća ljudskih prava Zagreb, Kuća ljudskih prava Tbilisi

O projektu: Glavni cilj projekta je da ojačati položaj i prava organizacija koje se bave ljudskim pravima u Srbiji, Hrvatskoj i Gruziji. Opšti cilj je da se tim  organizacijama pruži podrška u suzbijanju sistematskih, rasprostranjenih i grubih kršenja ljudskih prava. Kuće ljudskih prava Beograda, Zagreba i Tbilisija će tokom trajanja projekta međusobom razmeniti iskustvo i znanje sa sveobihvatnim ciljem obezbeđivanja preporuka za poboljšanje položaja branitelja i braniteljki ljudskih prava u svakoj od ovih zemalja. Oni će takođe obezbediti preporuke o tome kako međunarodni propisi i standardi mogu pravilno da se primenjuju, i time ih uskladiti sa EU smernicama o braniteljima i braniteljkama ljudskih prava, što dalje može da posluži kao osnova državnim institucijama prilikom izrade nacrta odgovarajućih strategija na temu ljudskih prava.

U Srbiji se položaj branitelja i braniteljki ljudskih prava pogoršao tokom proteklih godina. Oni neretko trpe kako verbalno tako i fizičko nasilje, pritiske i pretnje smrću, uznemiravanje i klevetu. Kuće ljudskih prava u Beogradu, Zagrebu i Tbilisiju će, kao projektni partneri, pružati podršku radu braniteljima i braniteljkama ljudskih prava prateći i prikupljajući podatke o stanju i kršenju ljudskih prava u svojim zemljama. Razmenom iskustva ove tri kuće će utemeljiti i poboljšati svoju saradnju kako bi dodatno razvile svoje istraživačke veštine na regionalnom, a i međunarodnom nivou na temu branitelja i braniteljki ljudskih prava. Znanje i iskustva Kuće ljudskih prava Zagreb, će Kući ljudskih prava Beograd i Kući ljudskih prava Tbilisi doprineti razvijanju snažnijih preporuka za poboljšanje trenutnog položaja branitelja i braniteljki ljudskih prava u ovim zemljama.

Projektne aktivnosti obuhvataju i intervjuisanje aktivista i aktivistkinja koje će dalje poslužiti za analizu i istraživanje trenutne situacije branitelja i braniteljki ljudskih prava u Srbiji. Objavljivanje zaključaka u izveštaju će podići svest o njihovoj situaciji, kao i medijska kampanja koja će putem društvenih mreža široj javnosti pružiti detaljnije informacije o ulozi branitelja i braniteljki u unapređenju ljudskih prava. Pred završetak projekta održaće se završna konferencija na kojoj će učestvovati predstavnici sve tri Kuće ljudskih prava (Zagreb, Beograd i Tbilisi) i tom prilikom predstaviti svoje izveštaje. Tokom konferencije će biti predstavljenje sve projektne aktivnosti kao i postignuti rezultati. Konkretnije, biće predstavljeni završni izveštaj o toku i primeni projekta, uključujući detaljan opis trenutnog stanja i uslova pod kojima branitelji i braniteljke ljudskih prava rade u datim zemljama, a izneće se i preporuke za dalju zaštitu i promovisanje branitelja i braniteljki ljudskih prava.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *