LOADING

Type to search

Saopštenje Kuće ljudskih prava

Saopštenja

Saopštenje Kuće ljudskih prava

Share

Proces izmena krivičnog zakonodavstva pratile su brojne kritike stručne javnosti o odsustvu javne rasprave i neprihvatanja mišljenja velikog broja predstavnika pravne profesije. U procesu korenitih izmena krivičnog zakonodavstva u naročitom je interesu javnosti da se u javnoj debati čuje i glas sudija koji su nadležni za primenu ovih propisa.

U toku rasprave o Zakonu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Srbije, javnost je u ponedeljak, 20. maja 2019. godine imala prilike da čuje oštre kritike i uvrede na račun sudije Miodraga Majića upućene od strane ministarke pravde, predsednice narodne skupštine i pojedinih poslanika, a povodom njegovog stručnog mišljenja izraženog u emisiji Utisak nedelje. Dovođenje u pitanje nezavisnosti sudije koji je javno iskazao svoje protivljenje izmenama zakona, predstavlja svojevrsno ućutkivanje stručne javnosti i direktno mešanje u slobodu govora sudija.

Podsećamo da Ustav Republike Srbije izričito zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije. Osim donošenja odluke u sudskim postupcima, sudije su pozvane da, u vršenju svoje funkcije kao predstavnici sudske vlasti, učestvuju u javnim raspravama o zakonima koji će direktno uticati na njihov rad i prava građana Srbije. Nijedan sudija ne bi smeo da trpi posledice zbog javno izraženog stručnog mišljenja o pojedinom zakonu, a naročito ne organizovani napad izvršne i zakonodavne vlasti na sednici Narodne skupštine.

Član 3. Zakona o sudijama izričito napominje da su svi državni organi i funkcioneri dužni da svojim postupanjem i ponašanjem održavaju poverenje u nezavisnost i nepristrasnost sudija i sudova. Postupci zakonodavne I izvršne vlasti podrivaju integritet pravosuđa u Srbiji i umanjuju poverenje koje građani imaju u pravosuđe. Napadom na ličnost sudije Majića koji uživa profesionalni integritet u javnosti, žele se obesnažiti argumenti struke izrečeni u javnoj raspravi koji nisu saglasni sa predlogom ministarstva. Ovakav postupak, koji ima za posledicu zastrašivanje stručne javnosti da uzme učešće u javnim raspravama, nedopustiv je sa stanovišta demokratkih vrednosti i u suprotnosti je sa kriterijumim za pristupanje EU, naročito imajući u vidu obaveze preuzete Akcionim planom za Poglavlje 23.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, u skladu sa podelom vlasti propisanom Ustavom moraju da poštuju načela podele vlasti i da uvažavaju mišljenje predstavnika sudske vlasti, čak i kada ono nije u skladu sa njihovom političkom agendom. Zbog učestale prakse mešanja u nezavisnost sudija kroz javno komentarisanje njihovog rada i neargumentovane uvrede na račun sudija, koje je kulminiralo jučerašnjim događajem u Narodnoj skupštini, još jednom pozivamo ministre, poslanike i ostale predstavnike izvršne vlasti da se uzdrže od daljeg urušavanja nezavisnosti sudstva i sudija u Srbiji i poštuju ustavnu podelu vlasti.

Preuzmite Saopštenje

Kuću ljudskih prava čine:

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Beogradski centar za ljudska prava
Građanske inicijative
Helsinški odbor za ljudska prava
Centar za praktičnu politiku

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *